«Ζωντανές VS σκονισμένες αναμνήσεις»

Είναι γεγονός ότι τα αναμνηστικά (souvenirs)  είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα ταξίδια. Τα βρίσκει κανείς παντού…σε τουριστικές αγορές, σε αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων, σε πωλητήρια μουσείων, γηπέδων, εκθέσεων κλπ. Πόσες φορές όμως, δεν έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το εκάστοτε αναμνηστικό είναι πλέον παρωχημένο, περιττό ή αταίριαστο με τη γενικότερη διακόσμηση του χώρου σου; Πριν προλάβεις να το καταχωρήσεις στη συνείδησή σου ως πρόβλημα, ρίξε μια ματιά στις προτάσεις που έχω για σένα:

  • «Επένδυσε» σε χρηστικά αντικείμενα π.χ το σετ καφέ που αγόρασα από ένα ταξίδι που έκανα στην Κωνσταντινούπολη (photo). Δεν υπάρχει πιο όμορφη αίσθηση από το να απολαμβάνω το πρωινό καφεδάκι μου σε μια τόσο εκλεπτυσμένη όσο και παραδοσιακή πρόταση σερβιρίσματος συν του ότι κάθε φορά επανέρχεται στη μνήμη μου η μαγευτική ατμόσφαιρα της Πόλης.
φωτο 1
                      
  • Βάλε στις αποσκευές σου κάποια από τα τοπικά εδέσματα που δοκίμασες και «απογειώθηκες». Μπορεί να είναι αναλώσιμα, δεν παύουν όμως να αφήνουν μια ανεξίτηλη πινελιά στη μνήμη σου.
  • Μην παραλείψεις να επισκεφτείς τοπικά βιβλιοπωλεία και ψάξε για μικρούς θησαυρούς που σχετίζονται με κάποιον τρόπο με τη χώρα (ή πόλη) φιλοξενίας π.χ γαστρονομία, Τέχνες, λογοτεχνία κ.ά. Εναλλακτικά, κάνε μια βόλτα από τα καταστήματα τοπικού και διεθνούς Τύπου για εξειδικευμένα περιοδικά που σχετίζονται με χόμπι όπως π.χ φωτογραφία, κατασκευές κλπ.
  • Γράψε τα νέα σου σε μια καρτ-ποστάλ και στείλε την στα αγαπημένα σου πρόσωπα όσο ακόμα βρίσκεσαι στη χώρα που σε φιλοξενεί. Πρόκειται για την αγαπημένη συνήθεια της καλής μου φίλης Μαρίας, την οποία σκοπεύω να υιοθετήσω κι εγώ. Μόνο όταν λάβεις ανάλογη κάρτα μπορείς να καταλάβεις ότι η συγκεκριμένη χειρονομία ισοδυναμεί με πολλά δώρα.
  • Κάνε μια στάση στα παλαιοπωλεία της περιοχής, για να ανακαλύψεις εξαίρετα παλαιωμένα αντικείμενα σε προσιτές τιμές. Το δικό μου αγαπημένο διώροφο λονδρέζικο λεωφορείο (photo), από ένα ατμοσφαιρικό παλαιοπωλείο του Brighton (UK), κοσμεί εδώ και καιρό τη βιβλιοθήκη μου!
φωτο 2
                        

Οι ταξιδιώτες στοιβάζουν αναμνήσεις, εικόνες, αρώματα, μουσικές στην καρδιά και το μυαλό…άφησε τα σκονισμένα ενθύμια για τους τουρίστες. Την αγάπη μου…Βασιλική.

Αναμένω σχόλια και υποδείξεις  για το άρθρο όπως επίσης και συμβουλές από προσωπικά σας βιώματα για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα στερεότυπα που ακολουθεί ένας τυπικός τουρίστας.

2 σκέψεις σχετικά με το “«Ζωντανές VS σκονισμένες αναμνήσεις»