Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ναύπλιο…

Πρώτη επίσκεψη στην περίφημη πόλη του Ναυπλίου (Ανάπλι) και τολμώ να πω ότι όλες οι φήμες, που άκουγα εδώ και πολύ καιρό, επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω. Είμαι πλέον πεπεισμένη ότι, η πόλη οφείλει ένα μεγάλο μέρος της γοητείας της στην αρμονική ισορροπία, μεταξύ του μοντέρνου και ιστορικού- ηρωικού εαυτού της. Μια μέρα, ήταν αρκετή για να στιγματιστώ για πάντα από τη ελκυστικότητα και την απαράμιλλη ομορφιά της. Αν θες να μάθεις, τι ακριβώς μου κέντρισε το ενδιαφέρον συνέχισε την ανάγνωση:

#1 Η πόλη απετέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους (1828), με τα εναπομείναντα μνημεία στην πόλη να μαρτυρούν το ένδοξο πολιτικό παρελθόν της.

#2 Το φημισμένο ενετικό φρούριο του Παλαμηδίου, το μικροσκοπικό κελί του φυλακισμένου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στον α’ προμαχώνα του φρουρίου, με το όνομα Άγιος Ανδρέας, τα 857 σκαλοπάτια που απαιτείται να δρασκελίσεις, προκειμένου να φτάσεις σε αυτό ( αν και θρύλος της εποχής αναφέρει ότι τα σκαλοπάτια είναι 999). Εναλλακτικά, μπορείς να προσεγγίσεις τον ιστορικό χώρο  οδικώς. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις, η αίσθηση που θα νιώσεις φτάνοντας, θα σε αποζημιώσει στο μέγιστο βαθμό.

Πανοραμική θέα της πόλης από το Παλαμήδι
Πανοραμική θέα της πόλης από το Παλαμήδι

#3 Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία έμελλε να μείνει στην ιστορία λόγω ενός δραματικού γεγονός. Η 27η Σεπτεμβρίου 1831 αποτελεί ημερομηνία- σταθμό για το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, ημέρα κατά την οποία δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η συγκεκριμένη εκκλησία, ήταν αφιερωμένη στον προστάτη της γενέτειράς του Κυβερνήτη, την Κέρκυρα.

#4 Το ξακουστό Μπούρτζι (=νησί- φρούριο στα τουρκικά), που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη του Ναυπλίου. Πρόκειται για ένα μικρό φρούριο, το οποίο βρίσκεται στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Το καλοκαίρι, έχει ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, λόγω των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο ενετικό κάστρο του. Η απόσταση που θα διανύσεις με το καραβάκι είναι μόλις, 10 λεπτά της ώρας.

#5 Ενετοί θαλασσοκράτες, έδωσαν στην πόλη τον ιδιαίτερο κολακευτικό τίτλο «Νάπολη της Ανατολής» λόγω της στρατηγικής θέσης και της μεγάλης εμπορικής κίνησής της.

#6 Προσφέρεται για μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Ίσως η πιο φημισμένη τοπική σπεσιαλιτέ είναι η γουρνοπούλα, η οποία, κατά παράδοση και παραγγελία, πωλείται ψημένη, με το κιλό. Τοποθετείται σε θερμοθαλάμους, έξω από τα ψητοπωλεία, μια εικόνα πολύ ιδιαίτερη και χαρακτηριστική, ιδίως σε πανηγύρια.

#7 Η διεθνής μηχανή αναζήτησης TRIVAGO κατέταξε το Ναύπλιο στη λίστα των 100 Best Value Cities για το 2016 (63η θέση).

#8 Η ιστορική κονσερβοποιία ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε, η οποία ιδρύθηκε το 1911 και έχει έδρα το Ναύπλιο (τα τελευταία χρόνια η μεταποιητική μονάδα έχει μεταφερθεί στο Ν. Ηλείας). Το κλασικό κόκκινο τενεκεδάκι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη, βρίσκεται επίσης, σε τυπική ή συλλεκτική συσκευασία, στο πωλητήριο του Λαογραφικού Μουσείου και συνεισφέρει μέρος των πωλήσεων της για την οικονομική ενίσχυση του μουσείου.

DSCN1578

#9 Η Αρχαία Τίρυνθα, αρχαιολογικός χώρος, μόλις 8 χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη. Αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είναι ένα από τα τρία μνημεία της UNESCO στην Ελλάδα (από τα συνολικά 17), που βρίσκονται στο Νομό Αργολίδας. Μυκήνες και Αρχαία Επίδαυρος είναι τα άλλα δύο μνημεία, τα οποία συμπληρώνουν τη «μαγική» τριάδα.

#10 Η Παλιά Πόλη, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα γραφικά σοκάκια και τις χαρακτηριστικές, όλων των ειδών, μπουκαμβίλιες.

#11 Η Πλατεία Συντάγματος, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, η οποία πλαισιώνεται από ιστορικά, πλέον, κτίσματα όπως είναι η Παλιά Βουλή, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το ανάκτορο του Ι. Καποδίστρια κι άλλα πολλά.

#12 Η πληθώρα δραστηριοτήτων, που μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά την παραμονή  στο Ναύπλιο με ποικίλα μεταφορικά μέσα ή πεζοπορία…κοινόχρηστο ποδήλατο (www.nafplio.cyclopolis.gr), καραβάκι για το Μπούρτζι ή για κρουαζιέρα στον Αργολικό κόλπο, αυτοκίνητο, τρενάκι πόλεως ή ακόμα και προσωπικός ξεναγός! Ακόμη, μια εξίσου σημαντική και αξιόλογη δραστηριότητα για τους λάτρεις του κρασιού, είναι η ανάπτυξη του Οινοτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

#13 Το Λαογραφικό Μουσείο, με το πολύ ενδιαφέρον πωλητήριο αναμνηστικών, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και τέλος, το γνωστό σε όλους Μουσείο Κομπολογιού (www.kompoloi.gr) στην οδό Σταϊκοπούλου, στην Παλιά Πόλη, όπου λειτουργούν έκθεση και πωλητήριο για συλλέκτες και μη.

Λαογραφικό Μουσείο Ναυπλίου
Λαογραφικό Μουσείο Ναυπλίου

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ταξιδευτών…αυτοί που έχουν ακούσει για την πόλη και ανυπομονούν να την επισκεφθούν και αυτοί που έχουν ζήσει την εμπειρία και είναι «καταδικασμένοι» να επιστρέψουν! Σε κάθε περίπτωση…καλοτάξιδοι!!! Βασιλική

Περισσότερες πληροφορίες στα εξής:

http://www.pamenafplio.gr

http://www.nafplio.info

http://www.discovernafplio.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s