Οι καρδιές χτυπούν πιο δυνατά στα Καλάβρυτα…

Με φόντο τα Καλάβρυτα
Με φόντο τα Καλάβρυτα

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους «μαρτυρικούς οικισμούς» της Ελλάδας και από τη στιγμή που θα τον επισκεφτείς θα τον κρατήσεις για πάντα στην καρδιά σου. Όση ώρα κι αν αφιερώσει κανείς στην ανάγνωση της Ιστορίας σχετικά με τη σφαγή και το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, είναι βέβαιο ότι θα πιαστεί απροετοίμαστος συναισθηματικά εβρισκόμενος στον Τόπο, που έμελλε να γραφτεί στην Ιστορία με μελανά χρώματα. Ο χρόνος σταμάτησε στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ημέρα Δευτέρα, 12 το μεσημέρι. Ημέρα, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν γερμανικά αντίποινα κατά την περίοδο της Κατοχής με την εκτέλεση σχεδόν ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού της περιοχής και το κάψιμο της πόλης.

Είναι από τις στιγμές, που μπλόκαρα τόσο πολύ συναισθηματικά, που δεν ήξερα πώς θα μπορούσα να αποδώσω με λέξεις όσα βίωνα εκείνη τη στιγμή. Το μνημείο των ανήλικων και ενήλικων πεσόντων, η Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, ο Λευκός Σταυρός, η επιγραφή «Όχι πια πόλεμοι», το Δημοτικό Σχολείο της θυσίας, το Μουσείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος…το αποκορύφωμα της στιγμής, ήταν η μαυροφορεμένη ηλικιωμένη κυρία, «ακοίμητη φρουρός» στο χώρο όπου σιγοκαίνε καντήλια στη μνήμη των πεσόντων…η όψη της μαραζωμένη γιατί δεν ξεχνά, αυτή όπως κι όλοι οι υπόλοιποι Καλαβρυτινοί…στην προκειμένη περίπτωση τα φωτογραφικά στιγμιότυπα ήταν περιττά γιατί η στιγμή καταχωρήθηκε εκεί ακριβώς που της αρμόζει…στην καρδιά.

Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα
Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα

Η σύγχρονη ιστορία των Καλαβρύτων κατατάσσει την περιοχή σε έναν από τους πιο όμορφους χειμερινούς, κι όχι μόνο, προορισμούς χάρις στο χιονοδρομικό κέντρο, που αποτελεί πόλο έλξης για πάρα πολλούς λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Για την πόλη αυτή, κρατώ τις καλύτερες αναμνήσεις καθώς η επίσκεψή μου εκεί, συνέπεσε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συνειδητοποίησα ότι, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις νεανικό πληθυσμό, να δίνει ζωή σε έναν τόπο και με τις δράσεις του και να τον αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία. Τα πετρόκτιστα κτήρια, τα καταστήματα πώλησης λαϊκής τέχνης και τοπικών προϊόντων, οι παραδοσιακές ταβέρνες με τις τοπικές λιχουδιές και η φθινοπωρινή αύρα της εποχής, ήταν οι καλύτεροι σύμμαχοι για να αλλάξει η μελαγχολική διάθεσή μου τη μέρα εκείνη.

SONY 4.2015 3304

Μείνετε συντονισμένοι γιατί ακολουθούν πολύ σύντομα η μοναδική εμπειρία της βόλτας με τον περίφημο «Οδοντωτό» και οι επισκέψεις στα φημισμένα μοναστήρια της περιοχής!

…και για τον επίλογο κρατώ μόνο το μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών… Βασιλική.

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι καρδιές χτυπούν πιο δυνατά στα Καλάβρυτα…

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s